Jazakallahu Khairan

Sunday, July 24, 2011

Secebis Kekuatan dalam Pencarian Ilmu


" Sebuah faedah ilmu yang sangat berharga dari ulama besar masa silam Ahmad bin ‘Abdul Al Haroni yang dikenali sebagai Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah. Beliau memberikan nasihat bagaimana kita seharusnya beramal ma’ruf nahi mungkar iaitu mengajak pada kebaikan dan melarang dari kemungkaran.

Syaikhul Islam mengatakan, “Orang yang ingin beramal ma’ruf nahi mungkar semestinya memiliki tiga bekal iaitu: [1] ilmu, [2] lemah lembut, dan [3] sabar. Ilmu haruslah ada sebelum amal ma’ruf nahi mungkar (di awal). Lemah lembut harus ada ketika ingin beramal ma’ruf nahi mungkar (di tengah-tengah). Sikap sabar harus ada sesudah beramal ma’ruf nahi mungkar (di akhir).”

Berikut perincian yang kami olah dari perbahasan Syaikhul Islam.

Pertama: Bekal Ilmu di Awal

‘Umar bin ‘Abdul ‘Aziz mengatakan,

مَنْ عَبَدَ اللهَ بِغَيْرِ عِلْمٍ كَانَ مَا يُفْسِدُ أَكْثَرَ مِمَّا يُصْلُحُ

“Barangsiapa yang beribadah pada Allah tanpa ilmu, maka ia akan membuat banyak kerusakan dibanding mendatangkan banyak kebaikan.”

Begitu pula Mu’adz bin Jabal pernah mengatakan,

العِلْمُ إِمَامُ العَمَلِ وَالعَمَلُ تَابِعُهُ

"Ilmu adalah pemimpin amalan. Sedangkan amalan itu berada di belakang ilmu.”

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan, “Ini memang benar. Yang namanya maksud dan amalan tanpa disertai ilmu, maka hanya mengakibatkan kebodohan, kesesatan dan sekadar mengikuti hawa nafsu sebagaimana telah dijelaskan. Inilah beza antara orang Jahiliyah dan seorang muslim. Seorang muslim haruslah membekalkan dirinya dengan ilmu dalam beramal ma’ruf nahi mungkar dan harus mampu membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Seseorang juga harus mengetahui bagaimana kondisi orang yang akan diajak pada kebaikan dan dilarang dari kemungkaran. Antara bentuk yang mendatangkan kebaikan adalah melakukan amal ma’ruf nahi mungkar sesuatu tuntutan yang diajarkan dalam Islam (jalan yang lurus). Jika seseorang membekalkan dirinya dengan ilmu, maka itu akan membuatkan dia lebih cepat mencapai tujuannya.”

Kedua: Lemah Lembut di Tengah-Tengah Amar Ma’ruf Nahi Mungkar

Dalam amal ma’ruf nahi mungkar hendaklah ada sikap lemah lembut, sebagaimana sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,

إِنَّ الرِّفْقَ لاَ يَكُونُ فِى شَىْءٍ إِلاَّ زَانَهُ وَلاَ يُنْزَعُ مِنْ شَىْءٍ إِلاَّ شَانَهُ

“Sesungguhnya jika lemah lembut itu ada dalam sesuatu, maka ia akan senantiasa menghiasanya. Jika kelembutan itu hilang, maka pastilah hanya akan mendatangkan kejelekan.”[1]

Begitu pula beliau bersabda,

إِنَّ اللَّهَ رَفِيقٌ يُحِبُّ الرِّفْقَ وَيُعْطِى عَلَى الرِّفْقِ مَا لاَ يُعْطِى عَلَى الْعُنْفِ

“Sesungguhnya Allah itu Maha Lembut. Dia menyukai kelembutan dan Dia akan memberi kepada kelembutan yang tidak diberikan jika seseorang bersikap kasar.”[2]

Ketiga: Bersabar di Akhir

Setelah melakukan amal ma’ruf nahi mungkar, haruslah ada sikap sabar terhadap setiap gangguan. Syaikhul Islam mengatakan, “Setiap orang yang ingin melakukan amar ma’ruf nahi mungkar pastilah mendapat rintangan. Oleh karena itu, jika seseorang tidak bersabar, maka hanya akan membawa lebih banyak kerosakan daripada mendatangkan kebaikan.”

Luqman pernah mengatakan pada anaknya,

وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ إِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الأمُورِ

“Dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).” (QS. Luqman: 17)

Oleh sebab itu, Allah memerintahkan kepada para Rasul – dan mereka adalah imam (pemimpin) dalam amal ma’ruf nahi mungkar- untuk bersabar, sebagaimana hal ini Allah perintahkan pada penutup Rasul (yakni Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam). Bahkan perintah ini Allah sandingkan dengan penyampaian kerasulan. Hal ini dapat kita lihat dalam surah Al Mudatsir (surah yang merupakan tanda Muhammad menjadi Rasul), yang turun setelah surat Iqro’ (surah yang merupakan tanda Muhammad diangkat sebagai Nabi).

يَا أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُ, قُمْ فَأَنْذِرْ, وَرَبَّكَ فَكَبِّرْ, وَثِيَابَكَ فَطَهِّرْ, وَالرُّجْزَ فَاهْجُرْ وَلا تَمْنُنْ تَسْتَكْثِرُ, وَلِرَبِّكَ فَاصْبِرْ

“Hai orang yang berkemul (berselimut), bangunlah, lalu berilah peringatan! dan Rabbmu agungkanlah, dan pakaianmu bersihkanlah, dan perbuatan dosa (menyembah berhala) tinggalkanlah, dan janganlah kamu memberi (dengan maksud) memperoleh (balasan) yang lebih banyak. Dan untuk (memenuhi perintah) Rabbmu, bersabarlah.” (QS. Al Mudatsir: 1-7)

Allah membuka surat yang merupakan pertanda beliau diangkat menjadi Rasul dengan perintah memberikan peringatan (indzar). Di akhirnya, Allah tutup dengan perintah untuk bersabar. Yang namanya memberi peringatan (indzar) adalah melakukan amal ma’ruf dan nahi mungkar. Maka ini menunjukkan bahawa sesudah seseorang melakukan amal ma’ruf nahi mungkar, hendaklah ia bersabar.

Demikian faedah dari Syaikhul Islam sebagai bekal bagi orang yang ingin beramal ma’ruf nahi mungkar.

Semoga kita dapat renungkan nasihat yang diberikan dalam setiap tindak tanduk kita ketika ingin memperbaiki orang lain. Hanya Allah yang memberi taufik.

Faedah Ilmu dari Risalah Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah:

Al Amru bil Ma’ruf wan Nahyu ‘anil Mungkar, hal. 15-18, Mawqi’ Al Islam "
*********************************
Membina kekuatan
Baru 2 bulan berjauhan dengan sahabat-sahabat bumi di bawah bayu. Ramai yang mereprentasi perasaan rindu malah tidak kurangnya yang memujuk untuk kembali semula ke tanah 'perjuangan'. Sesekali tersentuh juga bila ada yang mengatakan rindu untuk berdiskusi dan program bersama. Terasa gemas acapkali mendapat pesanan ringkas meluahkan rasa lemah, sakit dan sedih. Terkilan bila diri ini tidak mampu mendampingi sahabat-sahabat untuk sama merasai pahit manis mengharungi samudera masyarakat yang hanyut dalam gelombang modenisasi cacamerba.

Astagfirullahaladzim...selalu saja pesimistik. Betapa sempitnya fikiran ini bila sering menganggap diri saja harapan yang ada hingga menutup peluang-peluang insan lain untuk membina kekuatan. Memetik kata-kata keramat seorang pejuang Islam yang berpengaruh di abad moden;

“Apabila kita hidup hanya untuk kita, hidupnya amatlah singkat. Bermula dari bermulanya kita dan berakhir dengan berakhirnya umur kita yang terbatas. Tetapi jika kita hidup kerana selain daripada kita, hidup kerana fikrah, sesungguhnya hidupnya panjang dan mendalam. Bermula daripada bermulanya kita dan berakhir dengan luputnya manusia di bumi ini. Jika kita merasa kita yang memulakan perjuangan ini, kita akan sempit dada menghadapi kematian (kerana perjuangan belum mencapai matlamat). Ingatlah, bukan kita yang memulakan dan bukan kita yang mengakhirinya. Ia dimulakan oleh para nabi sehinggalah ke akhir zaman. Kita adalah mata rantai dari satu perjuangan yang panjang.”
(As-Syahid Syed Qutb)

Oleh demikian, saya memilih untuk merasai sakit berjauhan dan rindu yang tertahan dengan harapan akan lahir kader-kader dakwah yang lebih kuat lagi berkualiti dalam menongkah mehnah serta tribulasi perjuangan di sana. Semoga kesabaran ini akan membenihkan generasi yang pragmatik dan progresif dalam memajukan diri setapak demi setapak. Berkemungkinan saya akan lebih berasa sakit sekiranya duduk bersama dan mampu berkongsi rasa tapi tidak mampu menyumbang sebarang idea dan ilmu yang bermanfaat untuk mengembangkan perjuangan di Sabah.

Persiapan Ilmu
Agak janggal bila tidak bergiat dalam aktiviti kemasyarakat melebihi seminggu. Sungguh diri ini terasa kosong dan lemah. Melihat kesusahan masyarakat dan anasir-anasir negatif menular dalam kalangan anak bangsa, motivasi diri bangkit dengan sendirinya lantas terasa ringan untuk turun kelapangan membantu apa yang mampu. Lagi saya merungut untuk cepat kembali ke Sabah. Sehinggalah diperdengarkan kembali ayat yang pernah dipesan oleh seorang senior sebelum terbang ke Syria;

Tidak sepatutnya bagi orang-orang yang mukmin itu pergi semuanya (ke medan perang). Mengapa tidak pergi dari tiap-tiap golongan di antara mereka beberapa orang untuk memperdalam pengetahuan mereka tentang agama dan untuk memberi peringatan kepada kaumnya apabila mereka telah kembali kepadanya, supaya mereka itu dapat menjaga dirinya.
(QS. At-Taubah: 122)

Saya akur. Saya hanya perlu jadi lebih kuat dan tabah! Semestinya seorang daie tu perlu memiliki persiapan yang lengkap agar dakwah yang dibawakan tidak menjadi fitnah kepada dirinya. Oleh itu, beberapa persiapan adalah dituntut untuk menjadi seorang pendakwah yang berkualiti. Meski, memerlukan persiapan rohani, akhlak dan daya kepimpinan, jasmani dan mentaliti namun persiapan ilmu adalah unsur yang turut penting untuk dikecapi. Dalam konteks ini, seorang daie perlu memiliki pengetahuan yang lebih dari orang yang didakwah. Sentiasa yakin dengan ilmu yang dibawa dan berpengetahuan luas. Pemantapan ilmu akan menjadikan para daie lebih berkemampuan dalam memberikan gambaran jelas sama ada berkenaan asas-asas ajaran Islam mahupun hukum-hukum bersifat ilmiah. Selebihnya turut mempelajari dan menguasai ilmu aqidah, akhlak, hukum-hukum fiqh, persoalan dakwah dan keseluruhan sistem dalam kehidupan yang terkandung dalam al-quran dan sejarah Islam.

Bercacang di bumi berkah ini, dengan harapan dapat menjadi pejuang Islam yang mampu mencarta masa depan anak bangsa. Khususnya di bumi Sabah. Bersabarlah mengharungi liku-liku ke arah itu~

sabar sabar sabar!
Kuat kuat kuat!

Wallahua'lam bissawab

No comments: